2023.09.30.

Remek alkalmat biztosít kicsit ünnepelni a mai névnap

2 min read

Bizonyos ünnepek, események igen régre nyúlnak vissza.

A mai névnap kultusza valamikorra a középkorra tehető. Voltaképpen a régi keresztény ünnepek és a szentek neveivel lassan kibővülő naptárak fejlődésével jelent mindez meg. Ahogy haladt előre az idő, úgy a szentek mellé bekerültek a népszerűbb megnevezések és a vallási történetből így társadalmi esemény jött létre. A mai névnap ugyanakkor nem mindenhol kap akkora hangsúlyt. Az ortodox, református és katolikus kultúrákban inkább foglalkoznak vele, de már az angolszász vidékeken sem döntő a jelentősége.

Milyen névnap van ma? Gyakran felvetődő kérdés lehet ez számunkra, amire a válasz egyszerűbb mint gondolnánk. Bőven elég a kerdezdmeg.hu weboldalra kattintani, ha nincs a közelben egy neves naptár, amire rápillanthatnánk ezen célból. Bár a mai névnap még a személyek között is változó megítélést kap, egy kedves köszöntés bátra elfér, hiszen azzal csak figyelmünket tudjuk kifejezni.

Ehhez viszont jó tisztában lenni vele, hogy éppen milyen névnap van ma és így címezni meg az üzenetet. Ez lehet egy SMS, e-mail, de ha személyesen találkozunk az adott személlyel, akkor egy szál virág, tábla csoki esetleg valamilyen ital. A mai névnap varázsa bármikor újra lángra lobbanhat, mert az, aki eddig nem tartotta ezt az eseményt, újra kedvet kaphat hozzá.

Voltaképpen érdemes megragadni minden létező alkalmat arra, hogy kicsit elvonjuk a figyelmünket az állandó rohanásról, ami olyan szinten telepedik rá az emberre, ami rendkívül nyomasztó lehet.

Itt az ideje tehát a derűsebb dolgokra koncentrálni mostantól.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.