2024.06.16.

Mi a kondenzátor legfőbb szerepe?

2 min read

Egy hangsugárzónak és erősítőnek több elengedhetetlen alkatrésze van. Az alapvetők közé sorolható a kondenzátor, aminek a legfontosabb célja az elektromos töltés tárolása, illetve a hangminőség pozitív befolyásolása. Egy minőségi audio termék magasabb gyártási sztenderdek alapján, alacsony toleranciával készül azért, hogy évek vagy akár évtizedek múlva is megbízható működést nyújtson.

A legtöbb terméken százalékosan van feltüntetve a tolerancia: minél kisebb az érték, annál jobb. Az alacsony tolerancia által a kapacitás ideális működtetés mellett nem változik meg jelentős mértékben, hiszen ez megváltoztatná a hifi készülékek tervezői által ideálisnak vélt frekvencia-visszaadást is.

A kondenzátor minőségi szintjeivel is foglalkozni kell. Érdemes ezt a tulajdonságot alapul venni akkor, amikor vásárlásra kerül sor. Hol vásárolható meg az igényeket kielégítő változat? Megéri esélyt adni a KáCsa-Audio forgalmazónak, aminek a kínálatában megtalálhatók a Bennic és az Intertechnik modellek egyaránt.

A Bennic márkát általában a kedvező ár/érték aránya miatt választják. A shopban a polipropilén fóliás kondenzátor vehető meg, 0,1-től egészen 68 µF kapacitásig. A német Intertechnik kondenzátor produktumai pedig kifejezetten high end igényekre készülnek.

Forrasztóón: most akkor szabad vagy nem?

A hifi építők körében még mindig vitatott téma az ón alkalmazása. Miért? Mert a forrasztóón egy plusz akadályt jelent elméleti szinten, amin a jelnek át kell jutnia. Persze nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy egyes csatlakozók vagy vezetékek csak forrasztás útján szerelhetők.

Ekkor pedig nem marad más hátra, mint kézbe venni a pákát és elsajátítani a forrasztóón alkalmazásának minden csínnyát-bínnyát. Ebben szintén segíthet a kacsa-audio.hu shop, ahol ezüstöt vagy egyéb speciális anyagokat tartalmazó típusok közül lehet választani. Melyik forrasztóón mellett érdemes dönteni, amikor audio célról van szó? A KáCsa márkájú kábeleket a cég szakemberei például 2 százalékos ezüsttartalmú ónnal szokták szerelni.

Vélemény, hozzászólás?

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.