2023.09.30.

A geotextil kevésbé ismert módja a talaj karbantartásának

2 min read

A kertészkedés során használt eszközök tára olyan gazdag, hogy soknak a megnevezését képtelenek vagyunk megjegyezni, mivel állandó változásban áll a növényekhez és a természethez való viszonyunk, így nem meglepő, hogy a geotextil is beszivárgott a fent említett listába. Nagyon érdekes anyagról van szó, kinézetét tekintve hasonlít a filcre, elkészítési módjában pedig a tűnemezelt felületre hajaz. Elterjedt színárnyalata a fekete, mellette kapható más színekben, többféle anyagvastagsággal.

A geotextil nagyon hasznos találmány, egyben több funkciót képes ellátni. Ezek a remek előnyök a nagyközönség előtt rejtve maradtak eddig, pedig nemcsak a gaz visszaszorítására alkalmas a geotextil, hanem a talajrétegek elválasztását is segíti, plusz a talajeróziót is lassítja. A talajhő megtartása mellett, remekül láttatja a rendezett zöldövezet képét, mulcsozással együtt használva díszkertekben is tökéletes választás. A geotextil összességében annyira tartós felület, hogy éveken keresztül nem kell bajlódni a kicserélésével.

A csepegtető rendszer biztosítja a megfelelő folyadékpótlást

Kertészkedni mindenki tud, nagyon egyszerűnek fest a növények kezelése. Amikor elültetünk valamit a földbe, akkor még nem gondoljuk át a locsolásával kapcsolatos feladatokat és esetleges nehezítő tényezőket. Pedig a csepegtető rendszer az összes a munkafolyamatot megkönnyíti és arra is lehetőséget ad, hogy állandó felügyelet nélkül hagyjuk a zöldségeket. Egy magaságyásban sokkal nehezebb megoldani a csepegtető rendszer működését, de nem lehetetlen feladat.

A konyhakerti növények termesztésénél viszont egy vastagabb cső is átalakítható és kinevezhető a munkára. Figyelni kell arra, hogy a rajta lévő lyukak egyforma vastagok legyenek és egymástól is elegendő távolságra helyezkedjenek el, ugyanis a csepegtető rendszer feladata a folyamatos nedvesség biztosítása, amit a lassú áztatással érhetünk el, nem célunk hirtelen nagymennyiségű vízzel elárasztani a területet. Betartva a szabályokat, hálásak lesznek a növények a módszer alkalmazásáért és megajándékoznak bennünket szebbnél-szebb színekkel és formákkal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.