2023.12.06.

Szakember dolga az öntöző javítás

2 min read

Ha bármi gond van a locsolórendszerrel, mindig érdemes a gond diagnosztizálását és persze a szerelést egy profi szakemberre bízni. Gyakorlatot elsősorban nem a telepítés és a karbantartás során lehet szerezni, hanem sokkal inkább az öntöző javítás alkalmával. Ekkor mutatkozik meg a legjobban, hogy mennyire érti a dolgát a kertmester.

Csakis a valóban profi, évtizedes múlttal bíró telepítők és mesterek tudják ezt kiváló szinten végezni. De miért is annyira fontos a maximális szakértelem akkor, amikor a cél az öntöző javítás? Ugye a mai öntözéstechnikai gyártók döntő többsége úgy készíti el a legkülönfélébb alkatrészeket, hogy amikor azok felmondják a szolgálatot, csak a csere segíthet és nem pedig a javítás.

A legtöbb esetben bizony tényleg elkerülhetetlen az új alkatrész beszerelése. Sokszor pedig az öntöző javítás nem jelent mást, mint a meghibásodott kellék kicserélését. Ekkor pedig kell az a szakértő, aki tisztában van vele, hogy mik a lehetőségei, milyen termékek mellett dönthet.

Sajnos sok telepítő nem tudja, hogy a öntözést irányító automatika egységek közül léteznek olyanok, amiken megtalálható a reset gomb. A funkció lényege, hogy minden korábbi programot töröl és képes úgymond újraéleszteni a vezérlő egységet. Gyakran ennek a hiányában az öntöző javítás nem lehet teljes.

Mi az automata locsoló és mit is tud pontosan?

A kertépítéskor manapság már nem igazán lehet kihagyni az automata öntözőrendszert sem. Az automata locsoló a talajfelszín alá leásott csőrendszer, amit a kert adottságaihoz igazítva készít el egy kertmester, zónákra felosztva, ahol szórófejek végzik a locsolást, a megfelelő helyeken.

Minden korszerű automata locsoló esetében a víz a szelepek vezérlésével jut el a zónákba, amiket egy elektromos vezérlő egység nyit és zár. A zónákon lévő szórófejek a víznyomás hatására emelkednek ki a felszínre és a beprogramozott időnek megfelelően öntöznek. Sok automata locsoló manapság már nem épül meg a fagy- és esőérzékelő nélkül. A szenzorok kikapcsolják a vezérlő automatikát, ha fagyot vagy esőt érzékelnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.