2023.09.30.

Nem szabad teljesen lemondani a lemezfelniről

2 min read

Habár tény, hogy a napjainkban a keréktárcsa piacot az alufelnik uralják, nem szabad elfelejteni, hogy az acélfelniknek is meg van a maguk előnye. De mikor is érdemes ezeket használni? Mikor lehet jobb, mint az alumínium tárcsa? Nos, az alufelni és a lemezfelni közötti fő eltérések a tartósságból, az anyagösszetételből és ebből adódóan a külsőből származnak.

A mai, jó teljesítményű, a vártnál könnyebb modellek java részének az alapját az alumínium ötvözetek jelentik. A jó összetétel hosszabb élettartamhoz vezet, míg a kialakításnak köszönhetően adott a mutatósabb jelleg, ami ugye szebbé teszi az egész autót. Régen egyértelműen a lemezfelni volt az első helyen, hiszen nem is igazán lehetett kapni alufelnit.

A 80-as években például a kocsik közel 100%-a ilyen tárcsával rendelkezett. Csak a 2000-es évektől kezdődően lettek népszerűek a szebb tárcsák, amikor is már a kocsik 40%-a volt felszerelve a lemezfelni szettel.

Valamilyen szinten érthető is volt a váltás, ugyanis az alufelnivel felszerelt járgányok kinézete egyből megváltozik, pozitív értelemben és mindegy, hogy egy olcsó vagy egy prémium járműről van szó. De a lemezfelni is jó választás lehet. Télen például jobban ellenáll az időjárási viszonyoknak és a sós hólének, nem kerül túl sokba és olcsóbban javítható.

Milyen legyen a Fiat 500 felni?

Szinte minden autótulajdonos elgondolkozott már azon, hogy az acélfelnit lecserélje az alufelnire. Sokszor pedig a gondolat tettet követ, így az új a Fiat 500 felni alumínium ötvözetű lesz, búcsút intve a régi lemeztárcsának. De nem szabad figyelmen kívül hagyni a tényt, hogy nem csupán a külsőségekről szól a keréktárcsák világa.

vitás, hogy a Fiat 500 felni egy cseppet sem szabad rontson a verda viselkedésén, sőt, ha egy mód van rá, azt segítenie kell. Sokan persze azért döntenek új alufelnik mellett, mert azt hiszik, hogy általuk csökken a rugózatlan tömeg. Sajnos a gyengébb minőségű modelleknél ez nem így van. Az alumínium Fiat 500 felni és a peres gumi páros többet nyom, mint a csúf lemezfelni és ballonos abroncs kettős. A vásárláskor erre mindenképp figyelni szükséges.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.