2024.07.23.

Van segítség, van kiút az alkoholizmusból

4 min read

Világszerte, így hazánkban is súlyos probléma az alkoholizmus, aminek nemcsak az érintettek egészségi állapotára és szociális kapcsolatrendszerére van hatása, hanem a közvetlen családtagok, barátok, munkatársak életére is. Az alkoholizmus soha nem csak az adott valaki problémája, ennél sokkal komplexebb. És mint ilyen, a megoldás sem egyszerű. Vannak, akik erős akaraterővel rendelkeznek és megfogadják, hogy nem isznak, azonban egy idő után az akarat már nem elég. Az alkohol ugyanis kémiai függőséget okoz, egy olyan anyag, amiből egyre több és több kell egy idő után ugyanazon hatás eléréséhez. Hogy van-e megoldás?

Igen, és ezt a megoldást kínálja a Felépülők Családi Felépülési Központ, ahol kiváló addiktológus magánrendelés várja az érintetteket. Aki tehát addiktológus magánrendelést keres, érdemes felkeresnie a Felépülők központját.

A Felépülők terápiája a Minnesota-modellen alapul, ami azt veszi alapul, hogy az alkoholizmus kémiai függőség. Ez a modell az Amerikai Egyesült Államokból származik, és egy bentlakásos, több hónapos program, ahol nagyrészt saját élménnyel bíró önkéntesek vagy fizetett munkatársak a tanácsadók. Hazánkba az 1990-es években érkezett meg ez a modell, amit a mai napig az egyik leghatékonyabb terápiás eljárásnak tartanak.

Az anonim alkoholisták 12 lépéses programján alapul a modell, ami leszögezi, hogy az alkoholizmus betegség, egy kémiai függőség, ami több síkon is megjelenik, így fizikai, pszichológiai, szociális és lelki, szellemi szinten egyaránt. Az intenzív program része a csoportterápia, felvilágosító előadások és tanácsadás.

A kezelésnek voltaképp az a fő célja, hogy az érintett felismerje, hogy mi a problémája és azt, hogy segítségre van szüksége. A terápia eredménye pedig a választási lehetőségek és a személyes felelősség felismerése és emellett pedig a sorstársi kapcsolatok elfogadása.  Az addiktológus magánrendelés is a Minnesota-modell jegyében zajlik, ami azt jelenti, hogy elfogadják, hogy az alkoholizmus létezik, hogy ez az állapot nem valami másnak a tünete, hanem egy elsődleges, fő állapot, tehát voltaképp egy betegség. És mint ahogy a lábtörés esetén sem hatékony a korholás, a szégyenérzet keltése, nem segít az alkoholizmus esetében sem. Ráadásul ellentétben más betegségekkel, az alkoholizmus több fázissal bír, hisz a betegség fizikailag, mentálisan és spirituálisan is hat az emberre.

A Felépülők Családi Felépülési Központ 28 napos terápiát kínál, és ez a 28 nap elegendő arra, hogy az érintettek elsajátítsák azokat a módszereket, melyek segítségével tartósan tudnak józan és boldog életet élni. Itt alapozzák meg az élethosszig tartó józanságot, ami igen jó aránnyal működik. Már csak azért is, mert itt, a Felépülők Családi Felépülési Központban saját példákon keresztül, a napi élethelyzeteket alapul véve tapasztalattal, személyes élménnyel rendelkező munkatársak mutatják be, hogy a jövőben hogy lehet elkerülni a buktatókat. Ez tehát egy komplex kezelés, melynek része az addiktológus magánrendelés felkeresése is.

A bentlakásos terápia helyszíne egy turistáktól mentes környezet, egy természetközeli hely, ahol diszkrét körülmények között gyógyulhatnak az érintettek. Egy igen hatékony terápiáról van szó, ahol a nap 24 órájában tapasztalt szakember van jelen a helyszínen, a stáb több mint ötven évnyi felépülési tapasztalattal rendelkezik. A program személyre szabott és egyéni vagy kiscsoportos formában zajlik, ami azt jelenti, hogy 3-5 fő vesz részt egy csoportterápián. Ha pedig igény van rá, egyéni konzultációs lehetőség is van a klienseknek. A 28 nap után sem engedik el a kliens kezét, az utógondozás személyesen vagy online ingyenes. A 28 nap során pedig 120 óra tematikus, vezetett csoportfoglalkozást tartanak, emellett 48 óra egyéb felépülést támogató programot, 34 óra a természetben töltött idő, és egy tematikus családi napra is sor kerül a terápia alatt. A bentlakás során teljes ellátást biztosítanak, napi háromszori étkezéssel és többféle sportolási lehetőséget is.

Az addiktológus magánrendelés tehát egy fontos lépés, a Felépülők Családi Felépülési Központ pedig folyamatosan várja a jelentkezéseket a konzultációkra és a programokra.

Vélemény, hozzászólás?

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.