hét. szept 20th, 2021

Miben különbözik a skót és az ír whiskey?

ír whiskey

ír whiskey

Írország számos világhírű szeszesital márkát gyárt. Ilyen a Jameson, a Bushmills, a Paddy’s és a Tullamore Dew. Természetesen jó néhány helyi ír whiskey is készül itt, amelyek egyelőre még kevéssé ismertek az országon kívül. Korábban szinte minden ír városnak megvolt a saját szeszfőzdéje, mára azonban nem sok maradt ezekből. Sokan kíváncsiak arra, hogy mi a különbség a skót és az ír whiskey között. Most ezek közül szeretnénk ismertetni néhányat. Írországban a whiskey szónak megvan a saját maga helyesírása, akárcsak az Egyesült Államokban is. A skótok viszont “e” nélkül írják az ital nevét. Az ír whiskey világa nem olyan gazdag, mint a skóté, sőt, az amerikaitól is elmarad. Írországban csak néhány lepárló üzem működik, Skóciában pedig több száz. Amíg Skóciában egy szeszfőzdében csak egyetlen italt állítanak elő, addig Írországban minden márka több terméket is gyárt. Az ír whiskey alapanyagát, a malátát tőzeg nélkül szárítják, így ebből hiányzik a skót whiskyre jellemző füstös és tőzeges hangulatú íz. Míg Skóciában a maláta whiskyt kétszer és csak nagyon ritka esetekben háromszor desztillálják, addig az írek ezt mindig 3 alkalommal teszik meg. Azt állítják, hogy ezt azért teszik, mert a hármas desztillációval nagyobb mértékű tisztítást érnek el. Ezt azonban a skót mesterek kifogásolják, azt állítva, ha valaki jól teljesít egy munkát, akkor nincs szükség arra, hogy harmadszorra is újra elvégezze. Ha Dublinba jár, mindenképpen látogasson el egy szeszfőzdébe! Ez egyedülálló alkalom lesz arra, hogy megismerje az ír whiskey gyártás sajátosságait, megkóstolja a legjobb fajtákat és közvetlenül a gyártótól vásároljon.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.